Sofie’s blog: Boodschap voor Marc-Marie

De oudejaarsconference van Marc-Marie Huijbregts ging, volgens sommige kijkers, teveel over hem persoonlijk. Nu lijkt dat denk ik wel zo, maar ik geloof dat veel mensen zich herkenden in wat hij over zichzelf vertelde. En op die manier was het misschien makkelijker om te accepteren waar je je anders een beetje voor schaamt.

Neem nu de ervaring die Marc-Marie had in de sportschool. Hij vond het eigenlijk al helemaal niet prettig om zich in de kleedkamer in het bijzijn van anderen om te kleden. Toen een blote stoere gespierde man in volle glorie daar ook nog een verhaal tegen hem begon te vertellen vond hij dat ronduit vervelend. Zo vervelend dat hij zijn voornemen om zijn lichaamsvet door spieren te vervangen liet gaan want hij was klaar met sportscholen en kleedkamers. Door streng op een punten dieet te gaan zijn de kilo’s er afgegaan en zagen wij een slanke Marc-Marie op het podium.

Maar hoeveel kijkers herkenden zich niet in het voornemen om nu echt naar de sportschool te gaan dat verandert in een loodzwaar gevoel in de schoenen zodra ze de kleedkamer cultuur binnenlopen. En na toch dapper door te zetten onder het geweld van een oorverdovende beat wat verloren tegen intimiderende apparatuur op kijken. Misschien toch een poging gedaan maar uiteindelijk de aftocht geblazen. Dan snappen wij de reactie van Marc-Marie helemaal. Dit werkt niet. Dan maar geen spieren.

Toch hoop ik dat Marc-Marie dit leest. Want spieren zijn geen overbodige luxe waar je dan maar niet voor kiest. Ze zijn er niet om mooi gevonden te worden of stoer.Sterke spieren zijn onmisbaar om prettig en gezond te leven en oud te worden. Zo belangrijk dat spierkracht ook wel als de vijfde vitale functie wordt beschouwd (na ademhaling, circulatie, bewustzijn, temperatuur).

Hoe kan je zorgen dat je spieren sterk worden of blijven zonder daarvoor wekelijks in een kleedkamer te moeten zijn? Zonder harde beat of spierballen exhibitionisme? Zonder dat verloren gevoel als je naar de apparaten kijkt?

Heel simpel. Loop eens binnen of bel met fit20 Amsterdam Centrum aan de Grimburgwal op 2 minuten loopafstand van het Rokin. Of doe dat bij een van de meer dan 120 andere fit20 studio’s in Nederland. Daar word je in alle rust als een gast ontvangen, je hoeft je niet (echt helemaal nooit) om te kleden, de apparaten worden ingesteld op jouw niveau en je trainer vertelt precies wat je moet doen en geeft jou de volle aandacht. De fit20 training duurt maar 20 minuten per week. Serieus. En je kan precies zien hoeveel sterker je wordt op de grafiek die voor jou op een Ipad wordt bijgehouden. Maar heel veel fit20 beoefenaars merken zonder die grafiek dat ze fitter, energieker en sterker worden. En willen nooit meer wat anders.